TERCİH DÖNEMİ “KARAR BOZUKLUKLARI”
Tercih döneminde ortaya çıkan psikoloji, ağırlaştırılmış bir psikolojik yapıdır.
Gerek öğrenciler gerekse de aileler hem geçmişte verilen emeklerin ve beklentilerin etkisi altında olurlar, hem de yoğun bir gelecek kaygısı yaşarlar.
Böylece hem geçmişten gelen baskı, hem gelecek yılların belirsizliğinden kaynaklanan baskı, öğrencinin de ailelerin de sağlıklı bir şekilde düşünüp, doğru bir karar almasını engeller.
Bu psikoloji altında meslek ve üniversite seçimi yapmaya çalışan öğrenci ve aile uçlarda dolaşmaya başlar ve “geleceğin mesleği” adı altında henüz yaygınlaşmamış, iş olanakları belirsiz mesleklere yönelmeye başlarlar. Aslında bu gelecek kaygısının yol açtığı bir “karar bozukluğu” halidir.
Diğer yandan, geçmişteki emeklerin baskısı altına giren ve sonuçta hem öğrencinin yaptığı o fedakarca çalışmalara, hem de bütçe konusunu odaklanan aileler, bir daha o “zor hazırlık” dönemini yaşamak istemeyip, “Nere tutarsa gitsin” türünden bir başka “karar bozukluğu” yaşamaya başlar.
Tercih döneminde karşımıza çıkan bir diğer “karar bozukluğu” da; çocuk sanki hayatının sonuna kadar ailesinin yanında, ailesine bağlı olarak yaşayacakmış gibi; çoğu mutlak ailenin yaşadığı kentte okumaya zorlamak, hatta bütün tercihlerini yaşanılan kentten yapmaktır.
Aileler bu konuda taviz verirken de bir hata daha yapmaktadırlar. Çocuğun kendi yaşadıkları kentte sınavı kazanamayacak olması halinde, kararlarını “yakın kentte okumalı”ya dönüştürüyorlar.
Bu kararın en büyük sakıncası, çocuğun yakın kentte değil de daha uzak ya da büyük bir kentte daha iyi bir bölümü kazanacak olmasına rağmen böyle bir kararı almalarıdır.
Oysa bir gerçek var ki; o da; çocuk akşam eve gelemeyecek uzaklıkta ise, 100 km uzaktaki bir kentte okumakla 1.000 km uzaktaki bir kentte okumanın aynı anlama geldiğini unutmayınız.
Yakın kentte okumanın başka bir yönü de; çocuğun ailesinin yanına çok sık gidip gelmesi maddi açıdan ciddi bir tutara yol açmasıdır.
Tercih yaparken verilecek en doğru karar; “diğer etkenleri” yok sayarak bir liste yapılması bir de “diğer etkenlerin etkisi altında” liste yapılmasıdır.
Eğer böyle iki liste yapıldıktan sonra bunları yan yana koyup düşünecek olursanız, vereceğiniz karar şüphesiz daha doğru olacaktır.
Tercih döneminde hafta içi her gün saat 15.00’da KANAL A’da Eğitim Editörü programımızı,
Her Pazar saat 14.10’da TRT AVAZ’da Akıllı Yaşam programımızı izlemeyi unutmayınız.
Bu yazıyı sevdiğiniz arkadaşlarınızla paylaşmanızı diliyoruz.
Bu ülkenin geleceği olan bütün gençlerimize başarılar diliyorum.
Sağlıcakla kalınız.
Süleyman BELEDİOĞLU